Konyaalt/ANTALYA

RSWT Tedavisi

RSWT tedavisi

İçindekiler

RSWT ve ESWT arasındaki farklar

Her iki şok dalgası teknolojisi aynı terapötik etki üreten sabit Odaklanmış Şok Dalgası, maksimum dağılımla ayarlanabilir penetrasyon derinliğine izin vererek terapiyi hem yüzeysel hem de derindeki dokuların tedavisi için uygun hale getirir. Radyal Şok Dalgası, farklı tipteki şok dalga vericilerini kullanarak şokun doğasını değiştirmeye olanak tanır. Ancak maksimum dağılım her zaman yüzeysel olarak yoğunlaştırılır ve tedaviyi yüzeysel yumuşak dokuların tedavisi için uygun hale getirir. Odaklanmış Şok Dalgası çok yönlü bir araçtır; Radyal Şok Dalgası ise daha az şiddetli koşullar ve yüzeysel doku için kullanılabilir.

EWST’nin etki mekanizması nedir?

ESWT uygulanan bölgede yangı (inflamasyon) neden olup, kan akışını hızlandırarak, vücudun kendini onarma mekanizmalarını uyarır ve kronik kas-tendon hastalıklarında iyileştirici etkiye sahiptir.

ESWT hangi durumlarda kullanılır?

Büyük eklemler çevresindeki kasların kirişlerinin (tendon) ve bağların yapışma bölgelerinde sıkça kullanılan RSWT en çok şu durumlarda kullanılır:

  1. Plantar fasiitis ( ayak taban zarı inflamasyonu ) , Topuk ağrısı
  2. Topuk dikeni
  3. Omuzda kalsifik (kireçli ) tendinit
  4. Tenisçi dirseği
  5. Aşil tendon ağrısı ( achillodynie )
  6. Diz kapağı uç sendromu ( Jumper’s knee )
  7. Myofasial trigger (tetik) noktalar
  8. Her türlü tendinit
  9. Eklem çevresindeki yumuşak doku kireç odaklarının parçalanmasında

1.Ağrı Yönetimi: RSWT, kronik ağrıları azaltmada etkili olabilir. Özellikle tendinit, plantar fasiit gibi ağrılı durumların tedavisinde kullanılarak ağrı şiddetini ve süresini azaltabilir.

2.Yara İyileşmesini Hızlandırma: RSWT, dokular arasındaki kan akışını artırabilir ve bu da yaralanmış dokuların daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.

3.Kollajen Üretimini Artırma: RSWT, kollajen üretimini uyararak tendon ve bağ dokularının güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu, tendon yaralanmalarının rehabilite edilmesini destekleyebilir.

4.İltihap Azaltma: Şok dalgalarının anti-inflamatuar etkileri, iltihaplı durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

5.Kas Spazmlarını Giderme: RSWT, kas spazmlarının giderilmesine katkıda bulunabilir, bu da kaslardaki gerginliği azaltabilir.

RSWT’nin Avantajları:

1.Minimal İnvaziv Bir Tedavi: RSWT, cerrahi müdahaleye alternatif olarak minimal invaziv bir tedavi seçeneği sunar. Bu, hastaların daha hızlı bir şekilde iyileşmelerine ve günlük aktivitelerine dönmelerine yardımcı olabilir.

2.Kısa Süreli Tedavi: RSWT seansları genellikle kısa sürelidir ve hasta günlük aktivitelerine hemen geri dönebilir. Bu, tedavi sürecinin hastalar için daha uygun olmasını sağlar.

3.Uzun Vadeli Etkiler: RSWT, tek bir seanstaki ağrıyı hafifletmenin ötesinde, uzun vadeli iyileşmeyi destekleyebilir ve tekrarlayan yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir.

4.Çeşitli Durumların Tedavisinde Kullanılabilir: RSWT, tendon problemleri, kireçlenme, ayak tabanı ağrısı gibi birçok farklı kas-iskelet sistemi sorununun tedavisinde etkili olabilir.

Hangi durumlarda RSWT’nin kullanılması sakıncalıdır?

  • Kemik tümörleri
  • Metabolik kemik problemleri
  • Sinir iletimi ve dolaşım bozuklukları
  • Hamilelik
  • Büyümenin ve kemik uzamasının devam ettiği çocuklar
  • Enfeksiyon olan bölgelerde

RSWT uygulamasının yan etkisi var mıdır?

RSWT dünyada son yıllarda yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kas-iskelet sistemine yönelik herhangi bir yan etkisi gösterilmemiştir. Bunun yanında uygulama sonrası hafif-orta derecede ağrı, kızarma, morarma veya sızlama gibi kısa süreli etkileri olabilir.

RSWT uygulamasının süresi ve sıklığı nasıl olmalıdır?

Uygulama haftada 1 kez olmak üzere toplam 3-5 seanstır. Atım sayısı, hastalığın şekline göre belirlenir. Kişiye özel değerlendirme yapılarak tedavinin dozu ve süresine karar verilir.

RSWT uygulaması sonrası nasıl bir iyileşme süreci beklenmelidir?

RSWT, hasarlı bölgede yeni doku hücrelerin oluşturulmasını sağlayarak etki gösterir. Uygulama sonrası günler, haftalar içerisinde aşamalı bir iyileşme süreci beklenmelidir. Birçok hasta, neredeyse ilk seanstan sonra iyileşme hisseder. Bu etki genellikle geçicidir ve genelde ses dalgalarının darbe etkisi sonucu dokunun aşırı uyarılması ile ortaya çıkan anestezi etkisi ile ilgilidir. İyileşme süreci, uygulamadan birkaç gün sonra başlar ve bir çok hasta ikinci haftanın sonunda iyileşmeyi fark eder. Çoğu hastada, 13. haftadan itibaren gözle görülür iyileşme beklenir. Hastaların %20’lik bir kısmında 16. haftadan sonra ikinci bir uygulama gerekebilir. Yaralanma sürecinin oluşması için zaman geçmesi gerektiği gibi, iyileşme sürecinin de zaman alacağı unutulmamalıdır. İyileşme süreci içerisinde hasta günlük yaşam aktiviteleri ve iş yaşantısına devam edebilir.

Share :
Diğer Tedaviler
Sorularınız mı var? Bize bir mesaj gönderin.
Blank Form (#4)
Whatsapp Desteği

Her şeyi ve tedavi planını veya tedavileri sorabilirsiniz