Konyaalt/ANTALYA

Ozon tedavisi

Ozon Tedavisi Nedir?

İçindekiler

Ozon tedavisi nedir?

Atmosferin üst katmanlarında yer alan ve doğal bir kimyasal bileşik olan Ozon, 3 oksijen atomunun birleşmesi sonucu oluşan bir gazdır. İki atomlu normal atmosferik oksijenin yüksek enerjili hali olduğu için ‘’zenginleştirilmiş oksijen’’ olarak da bilinen ozon, güneşin yaydığı yüksek enerji yüklü ultraviyole ışınlara karşı koruyucu bir filtre mekanizması oluşturarak biyosferdeki biyolojik dengenin korunmasına yardımcı olur.

Özellikle son dönemlerde rutin yöntemlere yardımcı olarak sıkça tercih edilir hale gelen ozon tedavisi, oksijenin triatomik ve kararsız bir formu olan ozon kullanılarak uygulanır. Tedavide kullanılan ozon gazı, tıbbi ozon jeneratörlerinde saf oksijenden üretilmekle beraber bu üretilen ozon, daima oksijen ile karışım halindedir. Aynı zamanda ‘’oksijen terapisi’’ veya ‘’ozon terapisi’’ olarak da nitelendirilen ozon tedavisi, deri hastalıklarından enfeksiyona kadar birçok durum ve hastalığın tedavisinde, doktorların tavsiyeleri doğrultusunda etkili bir rol oynayabilmektedir.

Otohomoterapi bahsettiğimiz üzere ozon terapisi için tercih edilebilecek yöntemlerden bir tanesidir. Bu uygulama kendi içinde majör ve minör olarak ikiye ayrılmaktadır.

Ozon Terapi (Ozon Terapi) Vücudu Nasıl Etkiler?

Beyaz kan hücrelerinin (savunma hücreleri olup enfeksiyonlara karşı korur) oluşumunu artırır, fonksiyonlarını artırır. Bakteri, virüs ve mantarları öldürür. En güçlü doğal ve atık bırakmayan dezenfektandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Bağışıklık sistemini düzenleyici özelliği ile bağışıklık sisteminin sapmasından kaynaklanan hastalıkların tedavisinde iyileştiricidir. Hızla büyüyen kanser hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını engeller.

Alyuvarların (kanda oksijen taşıyan kırmızı hücreler) elastikiyetini artırarak kılcal damarlardan geçişini hızlandırır. Kanın dokulara oksijen bırakma yeteneğini artırarak organların oksijenlenmesini artırır. Hücre içi solunumunu (hücrenin fonksiyonu görebilmesi için gerekli enerji kaynağını elde etmesi) hızlandırır. Detoks edici özelliği ile vücudumuzdaki kimyasal maddelerin temizlenmesine yardımcı olur.(Kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri, böcek öldürücüler, ilaç atıkları, asidik maddeler, tarım ilaç kalıntılarının atılmasını hızlandırır.)

Vücudumuzdaki doğal ağrı kesicilerin açığa çıkmasını sağlayarak ağrı kesici özellik gösterir. Kanın kıvamını azaltır, akışkanlığını sağlar, böylelikle damar duvarındaki plakların yumuşamasını ve küçük kan damarlarındaki tıkaçların çözülmesini sağlayarak dolaşımı düzenler.

 Majör otohemoterpi yöntemde hastadan 200 ile 270 mL’ye kadar kan alınmakta; ardından da uygun doz ozon gazı kanın bulunduğu kana verilmektedir. Böylece kan ile 5 ile 10 dakika kadar temas etmesine izin verilir. Takiben 15 dakika içinde ozon lanmış olan gaz damardan hastaya geri verilmektedir. Bu uygulamada kullanılan ozon miktarı hastadan hastaya ve merkezden merkeze göre değişebilmektedir.

Kana verilen ozon plazma tarafından tamponlanmakta olup, olası zararlı etkileri azaltılmaktadır. Plazma bulunmadığı durumlarda ise alyuvarların SF nin içinde bulunan ozonla temasında hemoliz oranında yüzde 10 seviyelerinde artış olabilir. Ozonun anti-oksidan etki göstermeye başladığı eşik miktar 15 ile 20 μg/mL şeklinde belirtilmiş olup; miktarın altındaki konsantrasyonlarda hazır olan anti-oksidan mekanizmayla etkisini göstermeden ROS’lar nötralize olmaktadır.

Normal durumlarda haftada iki kere ozon terapisi yapılmakla birlikte, her gün; hatta günde 3 kere yapıldığında da sorun bulunmadığı söylenmiştir.

Minör otohemorapi şeklinde de uygulanmaktadır. Burada 5 mL kan alınmakta olup eşit hacimde ozon ile karıştırılmakta; köpük dahil anında kas içi bölgeye intramuscular şekilde verilmektedir.

Ozon tedavisi yöntemleri, hastaya güvenli bir şekilde ozonun uygulanmasını amaçlar. Ozon gazının miktarı ve hangi yöntemin kullanılacağı, hastanın özel durumuna dayalı olarak doktor tarafından belirlenir. Bu nedenle ozon tedavisi kişiseldir ve doktorun rehberliği ile uygulanır.

Ozon tedavisi hastalığa ve kişinin özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Ancak sağlık amaçlı ozon uygulamaları veya detoksifikasyon tedavileri düşünen kişilerde, ozon dozu her seansta artırılarak uygulanabilir. Tedavi genellikle 10 ila 16 seans arasında yapılır, ancak hastanın gereksinimlerine göre tedavi seansları ayarlanabilir. Bir tedavi seansı yaklaşık olarak 15 dakika sürer ve tedavi sonrasında hastalar günlük aktivitelerine devam edebilir. Ozon tedavisi ne zaman etkisini gösterir de böylece yanıtlanabilir.

Ozon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

● Bağışıklık sistemini düzenleyip güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır.

● Kaslarda biriken toksini giderme özelliğiyle kaslarda gevşemeye yol açar; bu sayede gevşeyen kaslar yumuşar ve esneklik artar.

● Eklem ağrılarını ve kas rahatsızlıklarını iyileştirir.

● Damarları (arter ve ven) yeniler ve tansiyonu düzene sokar.

● Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir.

● Halsizlik, isteksizlik, uykusuzluk, enerji azlığı, odaklanma güçlüğü, kronik yorgunluk, yaygın kas ağrıları, depresyon, anksiyete, panik atak gibi belirtilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

● Yüksek kan şekerini düşürür.

● Yüksek yağları (kolesterol, trigliserid) düşürür.

● Deri kan dolaşımını artırarak cildin; yeni, sıkı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar.

● Hücre ve dokulara giden kan dolaşımını artırır.

● Kan ve lenf sistemini temizler.

● Hormon ve enzim sistemini normale çevirir.

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Dolaşım Bozuklukları 

Ozon tedavisinin belki de en sık kullanıldığı hastalık, dolaşım bozukluklarıdır. Bilhassa şeker hastası bireylerde yaygın olarak görülen ayak bölgesinde karıncalanma, uyuşma, üşüme ve ağrı gibi şikâyete yol açan rahatsızlıklar, hastalığın sebep olduğu dolaşım bozukluğundan kaynaklanır.

Kanser

Ozon tedavisine başvurulan hastalıklardan biri kanserdir. Tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilen ozon tedavisi, bağışıklık sisteminin aktivasyonunu artırır ve kanserle mücadele eden hücrelerin üretimine destekte bulunur. Bu sayede, vücudun genel direncine son derece önemli bir katkı yapar. Bunun dışında ozon tedavisinin size sağlayacağı zindelik, kemoterapinin olumsuz etkilerini giderme konusunda yardımcı olur.

Göz Hastalıkları

İlerleyen yaşa bağlı olarak damarların yapısında ortaya çıkan bozulmalar, optik sinirler ve retinada hasara yol açar. Bu durum, göz hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu tip sıkıntılar için uygulanan ozon tedavisi, dolaşımdaki aksaklıkların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle bu konuda yapılan araştırmalar, ozon tedavisinin göz hastalıklarında ilerlemeyi önlediğini ileri sürmektedir.

Bakteri ve Mantar Enfeksiyonları

Mantar ve bakterilerin üremesini engelleyici özelliğiyle suların arıtılmasında kullanılan ozon, mantar ve bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisi için de kullanılmaktadır. Bilhassa ayak bölgesinde oluşan mantar hastalıklarında, oksijen tedavisi sayesinde enfeksiyonlar önlenebilmektedir.

En yaygın olarak yukarıdaki hastalıklar için uygulanan ozon tedavisinin uygulandığı diğer hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

● Ağrı tedavisi (Eklem kireçlenmeleri, eklem romatizması, boyun, bel fıtığı, sırt ağrısı, fibromiyalji, yumuşak doku problemleri, topuk dikeni, tenisçi dirseği, golfçü dirseği)

● Halsizlik, zihinsel ve bedensel yorgunluk

● Uyku bozuklukları

● Bası yaraları, şeker hastalıklarının iyileşmeyen yaraları ve kangren

● Bağırsak hastalıkları (Ülseratif Kolit, Fissür, Fistül)

● Genel bağışıklık sistemi yetmezliği

● Baş dönmesi (Vertigo)

● Sinüzit

● Hepatit B, Hepatit C gibi virüs kaynaklı hastalıklar

● Dirençli idrar yolu enfeksiyonları, bakteriyel ve mantara bağlı olarak gelişen vajinal enfeksiyonlar

● Romatoid Artrit, Sistemik Lupus Eritematozus, Kronik Ağrı Sendromu gibi romatizmal hastalıklar

● Bazı cilt hastalıkları (Sedef, sivilceler)

● Herpes enfeksiyonları (Uçuk, Zona, Zona ağrıları)

● İskemik kalp hastalığının kronik dönemi

● Parkinson hastalığı, demans, trigeminal nevralji, Alzheimer hastalığı, baş ağrıları ve migren gibi Nörolojik hastalıklar

● Akut ve kronik alerjiler (Mevsimsel alerjiler)

● Damar tıkanıklıkları

● Metabolizma hastalıkları (Diyabet, Tiroid hastalığı, Hipertansiyon)

● Sindirim sistemi hastalıkları

● Kronik böbrek ve akciğer hastalıkları

● K.B.B hastalıklarından meniere sendromu ve kulak çınlaması

● Kireçlenmeler ve fıtıklar (bel, boyun, diz kireçlenmeleri)

● Işın tedavisi (radyoterapi) sonrası stresle mücadele ve uykusuzluk durumları

Ozon tedavisi aynı zamanda şu durumlar için de uygulanabilmektedir:

● Akut ve kronik enfeksiyonlarda direncin artırılması amaçlı,

● Sporcularda performansı artırmak amaçlı,

● Estetik amaçlı (Karın, göbek, basen ve kalça yağlarının eritilmesinde ve bel inceltilmesi, selülit)

● Sigaraya bağlı olarak gelişen hasarların iyileştirilmesi amaçlı

● Yaşlılığın geciktirilmesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan anti-aging olarak (yaşlanma karşıtı).

Eklem İçi Ozon Enjeksiyonu

Akut ve kronik ağrılı eklem koşullarında, eklem içi ozon enjeksiyonları önerilebilmektedir. Hızlı bir şekilde ağrının dindirilmesi, dekonjesyon, berelerin yok edilmesinde (hematomalar), ısı azalmasına yardımcı ve hareket kabiliyetini arttıran tamamlayıcı tedavi yöntemidir.

Eklem içi ozon enjeksiyonları aşağıdaki durumlarda uygulanabilir :
1.Romatizmal ve dejeneratif tipte hastalıkların ve eklem yaralanmalarının (artroz, artropati) semptomları
2.Aktif gonartroz ( diz kreçlenmesi ) , omuz ekleminde hareket kısıtlılığı ve omuz ekleminin akut hastalıklarında
3. Kireçlenme ve son aşamasında ağrılı kısıtlayıcı hareketlere neden olan kronik omuz eklemi koşullarında.

Eklem içi ozon enjeksiyonu, özellikle enflamatuvar ve dejeneratif kemik ve eklem hastalıkları ve post-travmatik koşullar (örneğin, spor yaralanmalarından sonra) ortopedik uygulamalarda artan bir başarıyla uygulanmaya devam etmektedir.

Eklem içi ozon uygulamasından önce, lokal anestetik ile uyuşturulduğundan hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. Steril şartlarda eklem içerisine 20 ml hacimde ve 10-20µg/ml konsantrasyonda ozon/oksijen enjekte edilir.

Eklem içi ozon uygulaması haftada 1-2 kez uygulanabilir. Genellikle 3-6 seansta etkisi görülür. İhtiyaca göre seanslar tekrarlanır.

Ozon tedavisi her hasta profilinde uygulanmamaktadır. Genel anlamda bu terapinin gerçekleştirilmediği hastalar,

  • Yeni kalp krizi geçirenler
  • Hamileler
  • Kontrol edilemeyen hipertiroidid
  • Glikoz 6 fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği ya da favizm
  • Lösemi ve hemofili gibi hastalıklar
  • Ozon alerjisi bulunanlar

Ozon tedavisinin uygulanacağı merkezler

Günümüzde ozon tedavisi pek çok hasta profilinde kullanılabildiği için geniş bir kullanım imkanına sahiptir. Ancak bunun her hastaya doğru ve özel şekilde uygulanması gerekir. Kliniğimiz uzman ekipleri ile hastaları muayene ettikten sonra kişiler uygunsa bu metodu verimli bir şekilde uygulamaktadır.

Share :
Diğer Tedaviler
Sorularınız mı var? Bize bir mesaj gönderin.
Blank Form (#4)
Whatsapp Desteği

Her şeyi ve tedavi planını veya tedavileri sorabilirsiniz